Interviu acordat de Dl. Dr. Dirar Kutaini ziarului Zaman

Interviu acordat de Dl. Dr. Dirar Kutaini ziarului Zaman
februarie 22 17:28 2015 Printează Articolul

zaman romania

„Dialogul şi comunicarea sunt garanţiile înţelegerii şi toleranţei”

 

Şcoala românească de medicină se bucură de un respect deosebit din partea absolvenţilor străini. În România putem vorbi de un respect reciproc de ambele părţi, care duce la o coabitare paşnica şi civică între culturi .Acest lucru poate constitui un model civic demn de ştiut şi respectat în Europa şi în lume!

- Stimate domnule dr.Dirar Kutaini, sunteţi preşedintele unei Asociaţii non guvernamentale de dată recentă.Obiectivele Centrului Cultural European Româno Panarab sunt foarte coerent formulate şi sunt interesante.Dar pentru că vorbim deocamdată doar de obiective şi idei, e important de văzut cine anume este animatorul lor.Deci vorbiţi-ne despre dumneavoastră puţin. Când aţi venit în România, cum a fost perioada studiilor?Ce aţi profesat şi unde lucraţi în prezent?

- Am studiat în România,la Bucureşti ,mai exact la Universitatea de Medicina generală, şi am efectuat specializarea pe nefrologie, la spitalul de nefrologie Carol Davila din Bucureşti. După terminarea studiilor m-am înscris la doctorat în domeniul de Nefrologie şi Hemodializă. În urma cu 3 ani am terminat doctoratul în domeniul „Sănătate publică şi management sanitar „în cadrul Universităţii de Medicină Carol Davila din Bucureşti cu teza : Consideraţii comparative ale sistemelor de sănătate din România şi Siria, experienţe şi strategii de dezvoltare, care a fost prima lucrare din acest domeniu în Romania. De asemenea, am absolvit si Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, şi sunt licenţiat în drept. În prezent lucrez în cardul nefrologiei şi al dializei în tratamente paleative la câteva centre medicale din Bucureşti.

- Ce părere aveţi acum, după o carieră de o viaţă, despre şcoala românească de medicină? Avem un exemplu de student care a avut un traseu asemănător cu al dvs. E vorba despre dr. Raed Arafat.

- Cu toată convingerea pot să afirm aprecierea totală pentru şcoala românească de medicină al cărui produs sunt şi eu. Deţine o istorie remarcabilă atât la nivel intern şi internaţional în toate specialităţile ei, rezultatele eficiente şi deosebite. Şcoala românească de medicină se bucură de un respect deosebit din partea absolvenţilor străini. În ce îl priveşte pe dl. dr. Raed Arafat, reprezintă un model care a depăşit etapa importantă de a deveni o personalitate publică graţie eforturilor şi rezultatelor, a tot ce a făcut alături de profesionişti şi responsabili în dezvoltarea sistemului sanitar românesc.Noi îl privim ca pe un model exemplar cu speranţa că aceste modele de cetăţeni de succes, care provin din etnii diferite, să se înmuţească în societatea de azi. Acest lucru este unul dintre ţelurile şi obiectivele centrului nostru.

- Într-o perioadă în care confuziile planează şi ignoranţa unora face ca totul să se amalgameze spuneţi-mi, credeţi că e necesară o cunoaştere reciprocă mai aprofundată?

- Precis şi într-un mod reciproc, de amebele părţi, rolul persoanelor cunoscătoare a două limbi şi culturi va fi de a reprezenta pionii de transmitere multiculturală. Vom acţiona acolo unde se vor descoperi convergenţe istorice importante, pentru a dovedi importanţa de cunoaştere-reciprocă mai profundă. Pe de altă parte, global vorbind, xenofobia şi ura faţă de cetăţenii străini sunt generate de lipsa de cunoaştere a valorilor morale şi sociale ale altora . Din fericire în România acest lucru nu este prezent, ci mai degrabă putem vorbi de un respect reciproc de ambele părţi, care duce la o coabitare paşnica şi civică între culturi şi naţiunii, şi asta poate constitui un model civic demn de ştiut şi respectat în Europa şi în lume!

- Credeţi că e necesar ca şi românii să înţeleagă mai mult şi mai bine Orientul cu toate tainele sale?

- Evident ca acest lucru este foarte important. Cred că ziarul dvs. Zaman prin excelenta sa ediţie în limba romînă chiar încearcă să aplice aceste idei ! De altfel Turcia, cetăţenii veniţi din Turcia şi instalaţi în România intră în unghiul de interes al Centrului nostru şi împreună vom putea face lucruri deoebite. Când se doreşte o cunoaştere adevarată şi prin mijloace reale, atunci vom obţine o schimbare de proporţii pentru cei care nu deţin încă o modalitate de informare necesară. Vor descoperi importanţa înţelegerii, cunoaşterii, a valorilor şi a tainelor Orientului, din punct de vedere istoric dar şi prin perspectiva viitorului. Făcând astfel o distincţie între exemplele negative individuale , exemple care sunt generate în mod exagerat de către anumite persoane,chiar uneori de către mijloacele mass-media.

- Aţi spus că pe lângă lumea arabă, centrul dvs are în vedere spaţiul oriental în general şi implicit Turcia, ca ţară vecină şi cu o istorie întreţesută cu istoria românească. Ce veţi face în acest sens?

- Statutul nostru implică spaţiul europeano-oriental, unde prezenţa Turciei are o importanţă deosebită, datorita poziţiei sale geografice, a istoriei care cum bine ziceţi este întreţesută cu istoria românească şi cu cea a orientului, adăugându-se experienţele şi reuşitele acestei ţări. Noi vom coopera cu toţi cei care susţin promovarea multiculturală.

Eu vă propun să ne reîntâlnim la toamnă cu ocazia reuniunii Centrului dvs. Atunci vom afla mai multe şi vom asista la lansarea acestei platforme de colaborare multiculturală.

De acord. Strategia noastră este elaborată pornind de la principiul că centrul este, conform legii, un promotor, o interfaţă şi nu un producator direct de cultură. Ne vom revedea la toamnă cu mai multe detalii. Ţin să mulţumesc ziarului Zaman pentru ocazia pe care ne-a oferit-o de a ne face cunoscuţi şi să îl felicit pentru succesele dobândite de-a lungul anilor !Îl asigurăm de toată aprecierea şi respectul nostru faţă de întreaga redacţie, sperăm într-o colaborare eficientă.

- Cleopatra Lorinţiu

interviu acordat de Dl. Dr. Dirar Kutaini ziarului Zaman