WORKSHOP-DIFICULTĂȚILE DE INTEGRARE ALE STRĂINILOR ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASC

WORKSHOP-DIFICULTĂȚILE DE INTEGRARE ALE STRĂINILOR ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASC
iulie 01 08:32 2016 Printează Articolul

Pe 30 iunie 2016 are loc la CCERPA: Workshop- Dificultățile de integrare ale străinilor în societatea româneasacă derulat în cadrul Proiectului 2016 – Implicarea migranților și a refugiaților în integrarea și dezvoltarea rolului lor în societatea românească.

Tematica workshopului a fost susținută de către Rodica Novac-Președinte Asociația CONECT.

În cadrul workshop-ului s-a menționat că migraţia reprezintă un fenomen mondial, și că toate ţările europene sunt ţări de provenienţă, tranzit şi destinaţie, în proporţii diferite, iar România fiind o țară de tranzit, dar și cunoscută ca un model pozitiv de coabitare pașnică și toleranță. Conform statisticilor realizate de către Inspectoratul General pentru Imigrări la data de 30 iunie 2016, sunt în România 65.020 cetățeni străini, din peste 140 de țări (față de 60.257 cetățeni străini la sfârșitul anului 2015), dintre aceștia 39.256 sunt bărbați (60%) și 25.764 femei (40%), iar un număr de 9672 imigranți au vârsta între 0 și 18 ani. Principalele țări de origine sunt Moldova – 10719, Turcia – 915-, China – 7659, Siria – 4630, Irak – 2518, iar dintre acestea 28 de state reprezintă țara de origine pentru un număr de mai puțin 5 imigranți fiecare, și numai 13 state au un singur cetățean cu drept de ședere legală în România.

Principalele dificultățile cu care se confruntă migranții în România se datorează legislației restrictive (cum ar fi cea legată de obținerea avizului de angajare și prelungirea dreptului de ședere în scop de muncă sau perioada de 8 ani de ședere pentru obținerea cetățeniei române, imposibilitatea verificării on-line dacă angajatorul a înregistrat contractului individual de muncă sau data încetării acestuia); necesitatea creării unei metodologi de echivalare a studiilor și a uneia de evaluare a competențelor profesionale pentru adulții care nu posedă o diplomă/adeverință de studii din țara de origine, precum și pentru cei ale căror diplome sunt emise de state cu care România nu a încheiat acorduri în acest domeniu (majoritatea cetățenilor cu drept de ședere legală și refugiații sunt în această situație, absolvenți care și-au efectuat studiile în România etc.), simplificarea metologiei pentru obținerea asigurărilor de sănătate și a alocațiilor pentru copii, dar și pentru a -și putea găsi cu ușurință un loc de muncă ( cum este cazul medicilor, a traducătorilor și a altor categorii profesionale).

De asemenea, s-a menționat că  eventualele dificultăți de integrare a imigranților în societatea românească ar putea determina o creștere a atitudinilor intolerante, mai ales în rândul tinerilor, iar ONG-urile împreună cu instituțiile statului ar trebuie să introducă în școlii programe educaționale, care să vizeze combaterea discriminării, multiculturalitatea, s-a făcut referire și la Programul Școala Altfel.

La eveniment au participat dna. Iulia Mălina CIOBANU, Președinte Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Dna. Aurora Martin- Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între femei şi bărbați, un reprezentant din partea Direcției de Integrare Străini și Diversitate din cadrul Primăriei Municipiului București, reprezentanți asociațiilor partenere în cadrul proiectului, refugiați, diplomați și alți invitați.

La final, au fost adresate întrebări de către cei participanți la workshop.

poza 4 poza 3 poza 2 poza 1

write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.