Șase români care au schimbat lumea

Șase români care au schimbat lumea
februarie 22 18:34 2015 Printează Articolul

Fiecare natie are marile sale valori, iar România are o multime de personalitati cu care poate sa se mândreasca. Astazi, cunoastem sase dintre acesti mari români, ale caror realizari au trecut granitele tarii.

1. George Emil Palade este singurul român care a câstigat Premiul Nobel (1974). Conationalul nostru este considerat parintele biologiei celulare moderne. Fostul presedinte american Ronald Reagan i-a acordat românului Medalia Nationala pentru stiinta, în anul 1986.

Marea reusita a cercetarilor lui George Emil Palade a fost explicarea mecanismului celular al productiei de proteine.

Savantul român s-a stins din viata la vârsta de 96 de ani, în anul 2008.

2. Henri Coandă a fost unul dintre acei mari savanti ai lumii care nu se pot rezuma la o singura arie de activitate. A fost unul dintre primii aviatori care au zburat cu un avion cu reactie, a proiectat cladiri, a inventat instalatii revolutionare de transport si de desalinizare a apei si a studiat cele mai pure ape de pe planeta.

Fiu al unui fost premier al României (Constantin Coanda, tatal savantului, a fost prim-ministru în anul unirii, 1918), Coanda a fost omul care a construit, în Golful Persic, primul rezervor de beton subacvatic pentru depozitarea petrolului.

Un efect din fizica poarta si astazi numele marelui savant român. Atunci când a zburat cu avionul cu reactie, Coanda a observat ca flacarile si gazul incandescent iesite din reactoare tindeau a ramâne pe lânga fuzelaj. Abia dupa, peste 20 de ani de studii ale lui si ale altor savanti inginerul român a formulat principiul din spatele asa-numitului efect Coanda, numit astfel de profesorul Albert Metral.

Henri Coanda a murit în 1972, la vârsta de 86 de ani.

3. Ana Aslan este una dintre cele mai mari figuri feminine din istoria României. Medic român în gerontologie, Aslan a inventat mai întâi un produs Gerovital, “leac” anti-imbatrânire ce avea sa fie folosit de personalitati ca Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas sau Salvador Dali. Produsul inventat în 1952 a fost brevetat în peste 30 de tari, iar Ana Aslan si-a continuat studiile si a lansat, în 1980, alaturi de farmacista Elena Polovrageanu, un nou remediu-minune, care îi si poarta numele: Aslavital.

În ciuda reclamei pe care o facea cercetarii românesti, Ana Aslan nu era printre preferatele regimului comunist.

“Va fi greu pentru institut si pentru dumneata, dupa ce nu voi mai fi eu. Vor folosi cele mai diabolice metode, în numele partidului. […] Pentru orice exista o solutie, numai sistemul asta pare vesnic”, spunea Aslan cu doar trei luni înainte de moarte, memorii publicate de medicul Mircea Dumitru, confident al Profesoarei, în cartea “Ana Aslan si timpul sau: o lupta de idei”.

Ana Aslan a murit în 1988, la vârsta de 91 de ani.

4. Emil Racovita este românul care a descoperit balena cu cioc, dar aceast nu este nici pe departe cea mai mare realizare a carierei sale. La început fascinat de lumea oceanelor, Racovita avea sa renunte la aceasta pasiune pentru a se dedica în totalitate uneia care l-a fascinat mult mai mult: biospeologia. A studiat mii de organisme care îsi duceau viata în pesteri si a înfiintat, la Cluj, primul institut speologic din lume. Daca, astazi, multi dintre cei mai buni cercetatori români profeseaza în strainatate, în 1920 Racovita reusea sa aduca la institutul sau clujean doi mari cercetatori francezi si unul elvetian.

Emil Racovita a murit în 1947, la vârsta de 79 de ani.

5. Nadia Comaneci este cel mai reprezentativ sportiv român al tuturor timpurilor. De cinci ori medaliata cu aur la Jocurile Olimpice (trei medalii de aur, una de argint si una de bronz la Montreal 1975 si doua medalii de aur si doua de argint la Moscova 1980), Nadia este prima gimnasta din epoca moderna a gimnasticii care a primit nota maxima în acest sport, 10.

Nadia Comaneci este si primul sportiv român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.

Nadia Comaneci traieste acum în Statele Unite, fiind casatorita cu un fost sportiv american. Are 51 de ani si este mama unui baietel.

6. Nicolae Paulescu este savantul român care a descoperit substanta capabila sa reduca temporar nivelului glicemiei, numita astazi de noi insulina.
Paulescu a numit aceasta substanta pancreina si a realizat importantul sau rol în 1916, când a injectat substanta în jugulara unor câini diabetici si a observat faptul ca glicemia lor a revenit, temporar, la niveluri normale.

Numai ca, în mijlocul descoperirilor sale, Paulescu a fost chemat sa se alature fortelor armate ale tarii, 1916 fiind chiar anul intrarii tarii noastre în Primul Razboi Mondial.

În 1921, o echipa de medici canadieni a studiat si a brevetat produsul numit “insulina”, nimic altceva decât pancreina lui Paulescu. Ulterior, s-a dovedit ca oamenii de stiinta canadieni aveau cunostinta de cercetarile lui Paulescu.

Cert este ca, în 1921, canadianul James B. Collip a fost primul care a demonstrat ca un extract pancreativ este eficient în tratamentul diabetului la om. Pentru descoperirea insulinei, echipa din Canada a fost recompensata cu Premiul Nobel, în anul 1923.

Pe lânga rolul sau în descoperirea insulinei, Paulescu este omul unor imense premiere în medicina. De exemplu, în 1897, Paulescu a fost cel care a demonstrat ca coagularea sângelui obtinut din vena suprahepatica se face aproximativ în acelasi timp cu coagularea sângelui obtinut din vena porta sau din venele periferice, contrazicând cunostintele generale ale lumii medicale din acea vreme.

Dincolo de fabuloasa sa cercetare medicala, Paulescu a fost un om destul de controversat, din cauza antisemitismului si a sustinerii extremei drepte. În 1922, Paulescu înfiinta primul partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul sau oficial. A murit în 1931, la vârsta de 61 de ani.