Omar Sharif

Omar Sharif
februarie 22 20:12 2015 Printează Articolul

Omar Sharif /عمر الشريف‎ născut cu numele de Michael Demitri Shalhoub, pe data de 10 aprilie 1932, în orașul Alexandria din Egipt este un actor egiptean de film.

Omar Sharif a debutat în filmul egiptean Sira Fi al-Wadi 1954, semnat de cineastul Youssef Chahine, iar pelicula va fi remarcată în anul 1964, în cadrul Festivalului de la Cannes.

Omar Sharif este copilul lui Joseph Shalhoub, negustor de lemn prețios, și al lui Claire Saada. A urmat cursurile Colegiului Englezesc Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza și alte cinci limbi străine pe care le vorbește în mod curent: araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și fizică a lucrat timp de cinci ani de zile în intreprinderea de lemn prețios a tatălui său, înainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art dinLondra. A fost crescut în spiritul religiei catolice, s-a convertit la Islam în 1955 pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama cu acre are un băiat pe nume Tarek, care și-a câștigat și el popularitatea, ca actor, în lumea arabă. Omar Sharif va divorța în 1968 și nu se va mai recăsători.

În anul 1962 v-a juca rolul prințului deșertului Ali Ibn Kharish în primul său film occidental Lawrence al Arabiei regizat de David Lean și cu Peter O’Toole în rolul titular. Acest rol îî va aduce o celebritate mondială remarcantă, și globul de aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, o nominlaizare pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963). A fost un debut fulminant într-o carieră internațională și o recunoaștere în cinematografia mondială.

Se mută împreună cu fiul său la Hollywood, unde a semnat un contract pe 7 ani cu Studiourile Columbia Pictures și se desparte de soție, de comun accord, având ca motiv incompatibilitatea vieții de cuplu cu viața de actor internațional, asta în ciuda sentimentelor care încă îi mai leagă.

În 1965 are un success mondial în filmul Doctor Jivago, regizat de David Lean, pentru care obține un al doilea Glob de aur pentru rolul doctorului, poet rus Yuri Jivago.

Omar Sharif a jucat în mai mult de 60 de filme americane și franceze cu Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand, Henri Verneuil și alții. În 1999 joacă în filmul „The 13th Warrior” regizat de John McTiernan. În 2003 joacă rolul unui băcan filozof în filmul „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran” regizat de François Dupeyron, rol pentru care este recompensat cu premiul César pentru cel mai bun actor în 2004. În 2005 îl dublează pe leul Aslan în adaptarea franceză animată a filmului fantastic „Le Monde de Narnia”, capitolul 1 – Le lion, la sorcière blanche et l’armoire magique. În 2006 este povestitorul din versiunea engleză a filmului „O Gengis” realizat de Alan Simon.

Omar Sharif este unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. A scris o carte de bridge și de asemenea face comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare dintre care este de amintit Le Figaro din Franța.

În noiembrie 2005, i-a fost conferită medalia de onoare UNESCO, care poartă numele marelui regizor rus Serghei Eisenstein, ca recunoaștere pentru contribuția sa semnificativă în lumea cinematografiei.

Cele mai cunoscute filme ale actorul egiptean sunt : Shaytan al-Sahra – 1954, Ayyamna al-Holwa (Our Best Days)- 1955 , Siraa Fil-Mina -1956, Ard al-Salam – 1957, The Lebanese Mission, Titlul inițial era La Châtelaine du Liban; menționat ca Omar Cherif – 1957, Lawrence of Arabia – 1962 Golden Globe Award for Best Supporting Actor Motion Picture, Golden Globe Award for New Star of the Year – Actor, Nominalizare – Academy Award for Best Supporting Actor, iar cel mai recent film este Rock the Casbah din anul 2013.
Vă invit să vizionați filmele celebrului actor egiptean!

The identification stage para 1 identifies the phenomena by providing factual college homework services statements!
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.