Omagiu adus marelui sculptor român Constantin Brâncuși

by admin | martie 2, 2015 2:55 pm

Omagiu adus marelui sculptor roman Constantin Brancusi (2)Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, Hobița, jud. Gorj. A fost un artist român, sculptor, pictor și fotograf, care a făcut cariera în Franța. Considerat un pionier al modernismului, unul dintre sculptorii cei mai influenti aI secolului XX, Brâncuși este numit patriarhul sculpturii moderne.

Studiile le urmează la București, la Munchen si la École des Beaux-Arts din Paris, intre anii 1905 -1907.

În anul 1903 un consiliu format din fostul său profesor Dimitrie Gerota, pentru a-l ajuta să-și plătească drumul până la Paris, primește prima comandă a unui monument public, rspectiv bustul generalului medic Carol Davila, ce a fost instalat la Universitatea de Medicina si Farmacie din București, fiind astfel singurul monument public realizat de Brâncuși in București.

Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d’Automne din Paris în 1906.
Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări Măiestre, Muza adormită,Domnișoara Pogany.

În România anilor `50, Brâncuși a fost contestat ca fiind unul dintre reprezentanții formalismului burghez cosmopolit, dar cu toate acestea, în decembrie 1956, s-a deschis prima expoziție personală Brâncuși din Europa, la Muzeul de Artă al Republicii Populare Romane din București. Abia în 1964 Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșit, Masa tăcerii și Poarta sărutului.

În anul 1957, Constantin Brâncuși l-a chemat pe arhiepiscopul Teofil, preot la Biserica Ortodoxă din Paris, pentru a se spovedi și împărtăși, caruia ii mărturiseste că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.

La 16 martie 1957 Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața, iar la 19 martie este înmormântat la Cimitirul Montparnasse din Paris.

Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române in 1990.

La moartea sa, în 1957, sta¬tul român a refuzat să primească moștenirea lăsată de Brâncuși – atelierul său parizian –, considerându-l pe sculptor un reprezentant al burgheziei decadente. Atelierul lui Brâncuși a revenit statului francez.

Dintre operele marelui sculptor român, amintim:

- Poarta sărutului -1973
– Masa tăcerii – 1973
– Coloana fara sfarsit – Coloana Infinita – „Coloana infinitului” -1937
– Bustul lui Gheorghe Chițu – 1879
– statuetă simbolizând muzica corală românească – 1902, probabil ianuarie
– bustul lui Ion Georgescu-Gorjan – 1902
– Bustul generalului Carol Davila – 1903
– bustul doctorului Zaharia Samfirescu – 1906
– portretul pictorului Nicolae Dărăscu – 1906

Source URL: http://www.ccerpa.ro/omagiu-adus-marelui-sculptor-roman-constantin-brancusi/