Omagiu adus Marelui Poet Român Mihai Eminescu

Omagiu adus Marelui Poet Român Mihai Eminescu
februarie 22 18:59 2015 Printează Articolul

poza-eminescu-vecheAstăzi se împlinesc 165 de ani de la nașterea Marelui Poet Mihai Eminescu, iar ziua de 15 ianuarie are o semnificație simbolică pentru cultura și poporul român, în primul rând reprezentând data de naștere a Marelui Poet Mihai Eminescu, și în al doilea rând, această zi a fost aleasă de către Parlamentul României ca Zi a Culturii Naționale în anul 2010.

Cel mai bun omagiu adus “Luceafărului poeziei românești” este prin a prezenta câteva date despre acesta.

.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A debutat ca poet la 16 ani, cu poezia “La mormântul lui Aron Pumnul” scrisă în memoria fostului său profesor, Aron Pumnul şi în acelaşi an şi-a schimbat numele în Eminescu, adoptat mai târziu şi de alţi membri ai familiei sale. Între 1869 şi 1874, a fost student la Facultatea de Filozofie și Drept din Viena şi bursier al asociaţiei culturale Junimea, la Berlin.

Mihai Eminescu a publicat de a lungul vieții, numeroase poezii, printre care amintim: Floare albastră, O, rămâi, De câte ori, iubito , Atât de fragedă… Afară-i toamnă… Sunt ani la mijloc.., Când însuși glasul…,Freamăt de codru , Revedere, Călin File din poveste, Somnoroase păsărele.. ș.a.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. Mihai Eminescu se stinge din viață la data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu din strada Plantelor din București. Ziarul Românul din data de 16 iunie anunța la știri: Eminescu nu mai este. Înmormântarea are loc în ziua de 17 iunie.Corpul poetului a fost expus publicului în biserica Sf. Gheorghe, pe un catafalc simplu, împodobit cu cetină de brad. Un cor dirijat de muzicianul C. Bărcănescu a interpretat litania „Mai am un singur dor”. După slujba ortodoxă și discursul lui Grigore Ventura, carul funebru, la care fuseseră înhămați doar doi cai, s-a îndreptat spre Universitate, unde Dimitrie Laurian rostește al doilea discurs funebru. Apoi cortegiul, la care se adaugă diverși trecători o pornește pe Calea Victoriei, Calea Rahovei și se îndreaptă spre cimitirul Șerban Vodă, denumit azi Bellu. Patru elevi ai Școala normală de institutori din București au purtat pe umeri sicriul până la mormînt, unde a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu, după cum scria chiar Caragiale în necrologul “În Nirvana”.

La împlinirea celor 100 de ani de la moartea poetului național, anul 1889 a fost declarat de UNESCO “Anul internaţional Eminescu” şi tot UNESCO a decis ca Mihai Eminescu să fie declarat poetul anului 2000.

La poemul Luceafărul, poetul a lucrat nouă ani și jumătate, făcând zeci de variante și peste trei mii de modificări, iar în anul 2009 a intrat în Guinness Book of Records cu cele 98 de strofe ale poemului, fiind omologat ca cel mai lung poem de dragoste.

Representative of the dialogic structure contact and therefore tends to be less interactive and
write a comment

0 Comments

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Add a Comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.
All fields are required.