Abul ʿAla Al-Maʿarri

Abul ʿAla Al-Maʿarri
februarie 22 18:36 2015 Printează Articolul

Abul’ Ala Al-Ma’arri al carui nume complet este Abū al-ʿAlāʾ Aḥmad ibn ʿAbd Allāh ibn Sulaimān al-Tanūẖī al-Maʿarrī (أبو العلاء أحمد بن عبد الله بن سليمان التنوخي المعري) este un filosof, poet si scriitor sirian orb. Al-Ma’rri s-a nascut in regiunea Ma’arra la sud de Alep, in prezent Ma’arat al Nu’man. Al-Ma’rri provenea din randurile familia nobile a lui Banu Suliman, apartinand celui mai mare trib arab Tanukh. Stra-stra-bunicul sau a fost primul Qadi al orasului. O parte dintre membrii lui Suliman Banu au fost considerati cei mai de pret poetii ai vremii. Al-Ma’arri isi v-a pierde vederea la varsta de patru ani din causa variolei. Isi incepe cariera de poet la o varsta foarte frageda, la aproximativ 11-12 ani. El a mers la scoala in Ma’arra si Alep, iar mai tarziu isi continua studiile in Antiohia si in alte orase siriene. Printre profesorii sai din Alep au fost tovarasi de la cercul lui Ibn Khalawayh. Ibn Khalawayh a fost un gramatician si un savant islamic,care a murit cand Al-Ma’arri era copil. Al-Ma’arri il plange pe savantul arab prin inchinarea unui poem, numit Risālat lui al-ghufrān.

Al-Qafti afirma ca Al-Ma’arri in drum spre Tripoli a vizitat o biserica crestina in apropiere de Latakia, unde a ascultat predicii despre filosofía greaca, care a sadit in el semintele scepticismului; dar istoricul Ibn Al-Adim neaga ca acesta s-a abatut de la doctrina teológica islámica. Al-Ma’arri a stat optsprezece luni la Bagdad, unde a fost primit cu elogiu si grandoare in saloanele literare ale vremii. Al-Ma’arri se va intoarce in orasul natal Ma’arra in anul 1010 din cauza lipsei banilor si auzind ca mama sa este bolnava (aceasta moare inainte de intoarcerea lui in Siria).

Al-Ma’arri va ramane pentru tot restul vietii in orasul natal, optand pentru un stil de viata ascetic, izolandu-se si optand pentru un regim stric vegetarian , refuzand sa isi vand poeziile. Si cu toate acestea, s-a bucurat de un respect imens si a astras multii studenti de partea sa, dar pastreaza si corespondeaza in mod frecvent cu cercetatorii din strainatate.

Al-Ma’arri se stinge din viata la Maarat Al-Un’man in anul 1058, la varsta de 85-86 de ani.